Párizsi panoráma
   
| Párizs | Közlekedés | Fesztiválok, programok | Tippek, tudnivalók | Vásárlás | Île de la Cité | Szent Lajos szigete | Marais | Beaubourg és Les Halles | Louvre és a Tuileriák | Champs-Elysées és a nagy sugárutak | Montmartre | Kelet- Párizs | A Montparnasse és környéke | Az Eiffel- torony és az Invalidusok | Saint-Germain-des-Prés | Latin negyed | Párizs környéki látnivalók | Galéria | Térkép |
Közlekedés

vilagvarosai.hu on Facebook

Beutazás

Repülővel

Párizsnak két nagy nemzetközi repülőtere is van, a Charles De Gaulle és az Orly repülőtér. A Charles De Gaulle repülőtérre érkeznek az Air France járatai. Innen vonattal, busszal illetve taxival lehet bejutni a városba. A RER vonatai 5:00 és 23:45 között negyedóránként járnak a reptér és a végállomás, a Gar du Nord illetve a Châtelet földalatti-állomás között. Az átlagos menetidő negyvenöt perc. Ha a buszt szeretnénk igénybe venni két járat közül is választhatunk. Az egyik a Roissy buszjárat, mely a Rue Scribe- ig közlekedik. A járat 6:00 és 23:00 között negyedóránként indul, menetideje 45-60 perc. A másik az Air France buszjárata, mely a Porte del Maillol illetve a Charles-de-Gaulle Etoile metróállomásig közlekedik. Ez a járat 12 percenként indul 5:40 és 23:00 között. A legkényelmesebb, és persze legdrágább mód a taxizás. A menetidő fél és egy óra között mozog a forgalomtól függően. Az árat a taxióra alapján szablyák, de elképzelhető, hogy a poggyászért, vagy nagyobb tárgyakért felárat számítanak.Foto: flickr by Vlastula

Az Orly repülőtérről szintén vonattal, busszal és taxival juthatunk a városba. Aki a vonatot választja, az készüljön fel, hogy először kisbuszra kell szállnia, hogy az Orly vasútállomáshoz érjen. A RER vonatai 5:50 és 22:50 között negyedóránként indulnak. Menetidejük az Austerlitz megállóig körülbelül fél óra (További megállók: Pont Saint- Michel, Quai d’Orsay). Az Orlybus a Place Debfert- Rochereau-ig közlekedik 6:00 és 23:30 között 10-12 percenként. Az automata vonat az Antony megállóig közlekedik 5-8 percenként. Menetideje fél óra. A buszt választók az Air France járataival utazhatnak az Invalidusokig vagy a Gare Montparnasse-ra. A járatok 20 percenként indulnak, menetidejük 30 perc. Taxival az út forgalomtól függően 20-40 perc.

Vonattal

Magyarországról Párizsba a Keleti pályaudvarról lehet eljutni bécsi átszállással. A menetidő körülbelül 20 óra. Az utazáshoz számos kedvezmény vehető igénybe, ezekről érdemes jegyvásárláskor érdeklődni. A hat párizsi vasútállomás mindegyike össze van kötve a metró és a RER hálózattal, illetve a TGV is igénybe vehető, mellyel a közeli városokba is el lehet jutni.

Párizsi TGV
Foto: flickr by kevincrumbs

Busszal

Busszal az Eurolines konzorcium járataival lehet Párizsba jutni. Ez a legolcsóbb közlekedési eszközök egyike, melyen diák és nyugdíjas kedvezmények is igénybe vehetők. A részletekről a Volán társaságoknál érdeklődhetünk.

Helyi közlekedésMetró

A párizsi metró (RATP) a világ egyik legrégibb hálózata, mely 14 vonalból áll, s több mint 300 megállója van. Az egyes vonalakat a számok, színek és a végállomások nevei különböztetik meg. Aki gyorsan szeretne eljutni céljához, mindenképp a metrót használja, mivel a RER mellett ez a leggyorsabb és leghatékonyabb közlekedési eszköz (5:30 és 00:30 között közlekedik). Ráadásul gazdaságos is, hiszen a metrójegy addig érvényes, míg az utas ki nem lép a kijáraton, tehát egy jeggyel időkorlát nélkül lehet utazni és átszállni. A metróra és a buszokra azonos jegy érvényes, de a buszokon a jegy csupán egyetlen utazásra jogosít.

Párizsi metró
Foto: flickr by pedrosimoes7

RER

A RER Párizs helyi érdekű vasútja, melynek járatai össze vannak hangolva a metróval. A vonatok 12 percenként járnak 5:30-tól éjfélig. A RER menetjegyért elég borsos árat kérnek, ezért érdemes 10 darabos gyűjtőt, vagy bérletet venni, mert így jókora összeg takarítható meg.

Párizsi RER
Foto: flickr by hdaniel

Busz

Rengeteg buszt látni Párizs utcáin, de a közlekedés a gyakori dugók miatt így lassabb. A megállókat fekete-fehér bagoly jelzi. Jegyek a sofőrnél, illetve a metróállomásokon válthatók, mivel a metróra és a buszokra azonos jegy érvényes. Fontos, hogy a jegyet a buszon érvényesíteni kell (kilyukasztani)

Taxi

Párizsban szinte mindig lehet taxit kapni, közel 500 taxiállomás van a városban. A taxik három tarifazónában működnek, a fizetendő összeget az óra jelzi. Fontos, hogy csak olyan taxit intsünk le, melynek fehér lámpa világít a tetején. A lámpa nélküli kalóz taxikkal könnyen pórul járhat az ember.

Párizsi taxi megálló
Foto: flickr by ilhan gendron

Gépkocsi

Aki Párizsban jár, az inkább kerülje az autózást. A sok dugó, kevés parkoló és a városi benzinkutak hiánya megnehezíti az autósok dolgát. Aki azonban mégis az utazás ezen formája mellett dönt, az nagyon ügyeljen a szabályok betartására. A maximális megengedett sebesség 50 km/h, a biztonsági öv használata kötelező. Ittas vezetésért és gyorshajtásért szigorú büntetés jár, csakúgy, mint a tilosban való parkolásért (elvontatják az autót). Ha találtunk parkolóhelyet (a parkolók nagy része fizetős) az autóban ne hagyjunk semmilyen értéket szem előtt.
Aki kölcsönözni szeretne autót, az készüljön fel a borsos árakra. A kölcsönzés feltétele az egy évnél régebbi jogosítvány és a betöltött 23. év (hitelkártyás fizetésnél 21 év).

Hogyan spórolhatunk a közlekedésen?

Mivel a párizsi közlekedés nem olcsó, érdemes minden lehetőséget kihasználni a spórolásra. Egyik legegyszerűbb módja a spórolásnak, ha 10 darabos gyűjtőjegyet (carnet) veszünk, vagy bérletet váltunk.
Lehetőségünk van Párizs látogatójegyet (Paris Visit Card) venni, amely három tarifazóna szerint 1, 3 illetve 5 napra váltható (gyerekeknek olcsóbb). Ezt a kártyát csak turisták válthatják ki, és az utazás mellett számos turista nevezetességhez kedvezményes árú belépőt biztosítanak. A Mobilis kártya a látogatójegy egynapos változata, korlátlan utazásra jogosít a vásárlás napján.
A kártyák kiváltásakor szükségünk van igazolványra, melynek számát az aláírt kártyára fel kell írni. Ennek hiányában fenn áll a büntetés veszélye.

Impresszum és jogi nyilatkozat - Impressum and Terms of Use